Contact

Zwolle, Nederland

Wij zijn altijd bereikbaar per mail

We kunnen er niet om heen draaien dat baby’s veel slaap nodig hebben. Gemiddeld hebben ze namelijk zo’n zeventien uur per dag slaap nodig in de eerste levensfase. Het is daarom belangrijk dat jouw baby in een veilige houding slaapt. In dit artikel vertellen wij jou waar je op moet letten om jouw baby veilig te laten slapen.

1. Leg de baby op zijn rug

Een veilige slaappositie is het liggen op de rug. De baby kan hierdoor goed ademhalen. Laat de baby in ieder geval nooit op zijn buikje slapen, want hierdoor kan de ademhaling worden belemmerd. Ook de zijligging kun je beter vermijden, want na een aantal weken leert de baby zichzelf aan om te gaan omrollen. Met een babyslaapzak – een slaapzak met mouwtjes – voorkom je dat jouw baby zich makkelijk kan gaan omrollen. Hierdoor blijft jouw kleine ook lekker warm in bed. Let er wel op dat jouw baby zijn hoofdje niet gaat vervormen als hij iedere nacht op zijn rug ligt. De fontanellen zijn namelijk nog erg zacht. Met een zijligkussen kun je de slaappositie afwisselen.

2. Een wiegje of ledikantje

Een goed bed voor de baby is een wieg of een ledikant. Dit is een veilige slaapplek, mits zijn slaapplek luchtdoorlatende zijwanden heeft en een stevig matras heeft. Ook mag de afstand tussen de spijlen niet meer zijn dan zeven centimeter. Let er ook op dat je geen zachte materialen in het bedje legt zoals een kussen. Als laatst kun je beter geen beddengoed gebruiken totdat jouw kleine twee jaar is. Een baby kan zich namelijk makkelijk verplaatsen en het is niet de bedoeling dat hij onder een deken terechtkomt. Als jouw baby iets ouder is geworden en vaak uit bed kruipt, is het wellicht tijd voor een peuterbed.

3. Let op de temperatuur

Jouw baby mag het niet te warm krijgen. Een baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed onder controle houden en kan het dus al gauw te warm krijgn. Je kunt de lichaamstemperatuur snel checken door even aan de voetjes te voelen: als deze niet koud aanvoelen, heeft jouw baby het al warm genoeg. Ook kun je even met jouw vinger de nek aanvoelen. Let er dus op dat je niet te veel kleding en beddengoed gebruikt. Als jouw kleine koorts heeft, is het voldoende om hem of haar alleen in een rompertje te laten slapen. Bovendien is de ideale kamertemperatuur voor de babykamer rond de zestien en achttien graden.

4. Zet je baby niet vast

Leg je baby absoluut niet vast in bed, ook al is het zo’n wilde en onrustige slaper. Wanneer jij je baby vastzet in bed kan hij in paniek raken en misschien zelfs in de knel kunnen raken doordat de baby veel aan het draaien is. Een goede oplossing is om jouw baby in te bakeren. Dit houdt in dat je de baby wikkelt in een doek. Vaak wordt de baby hier ook rustig van. 

Share:

administrator